Sokak Hayvanlarının sesi
Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği olarak 25 kasım 2009’da faaliyetlerimize başladık.
Derneğimizin 1. kurucu üyesi benim. 2009 yılı Ağustos ayında yaşadığımız Fatih mahallesi İbrahim Ay Caddesinde 2 aylık civarı bir yavru köpeğe araba çarptığına şahit oldum. Köpeği alıp eve getirdik. Edirne’de o dönem olan veteriner kliniklerine tek tek gittik, tedavi ettirmeye çalıştık. Fakat çok yüksek maliyetler çıkartıldı. 2 bin 3 bin gibi rakamlar istendi. Benimde bunu karşılayacak gücüm yoktu. 2 gün boyunca balkonumuzda kaldı yavru köpek. Benim hayatımı değiştiren bu yavru köpeğin inlemeleri oldu.
O gün bugündür 2009 Ağustos ayından bugüne kadar yüzlerce kedi köpeğin yaşama tutunmasına destek oldum. Neredeyse 8/9 yıldır tatil yapmadım.
Yaklaşık 7 yıl önce İbrahim Ay Caddesindeki dairemi satıp Babademirtaş mahallesinde Salı Tekke Sokakta canları düşünerek müstakil ev aldım. Hem ikamet edip hem de yüzlerce cana yuva oldum.
Bir ara dernek için ofis tutalım dedik. Ama ayda kira olarak 200 TL bile ödeyemedik. Mecburen bir kaç ay sonra tuttuğumuz ofisi boşalttık. Aldığım müstakil evi dernek olarak kullanmaya başladık.
Araç çarpan yavru köpeğe maddi gücüm olmadığından yardım aramaya başladım. Ülkemizde pek çok hayvansever ve kurumu aradım. Maalesef kimse destek olmadı. O dönemde şu an konfederasyon başkanımız Sayın Nesrin Çıtırık hanımefendi’ye de ulaştım ve bana 2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları koruma kanunu yönetmenliğinden bahsetti.
Bu canların tedavisinin yaptırılmasının belediyelerin görevi olduğunu belirtti. O gün bugündür Edirne Belediyesi veteriner işleri biriminin 5199 sayılı kanunu uygulaması için çaba sarf ederim. Yüzlerce dilekçem vardır. Maalesef kısırlaştırma bile yoktu. 2009 yılında belediye barınağında hala ciddi şekilde çabalamaktayız.
Zor bir belediye Edirne Belediyesi, gerçi ülkede ki tüm belediyeler aynı. Sokak canlarına ayırdıkları bütçe yetersiz ve belediyeler bütçe ayırmıyor. Bunun sonucu çok fazla hayvan ölüyor, hem hayvanlar mağdur, hem de biz hayvanseverler.
Araç çarpan yavru köpeği o dönemde belediye tedavi ettirdi. Şu an bunu başaramasak da 2009 ağustos ayında Edirne Belediyesi bizzat bu yavru köpeği İstanbul Avcılar Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine götürüp 2 bin TL’de bütçe çıkartmıştı. Bu yavru köpek iyileşmişti...
1969 yılında Uzunköprü ilçesinde doğdum 1982 de İstanbul a gittim öğrenim için 1993’ten beri de Edirne’deyim.
|